112 Acil Yardım Hattı'nın gereksiz yere meşgul edenlere hapis cezası

Haber Giriş : 09 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, tüm uyarılara rağmen 112 Acil Yardım Hattı'nın gereksiz yere meşgul edenlere hapis cezası verilmesi için kolları sıvadı.

Bakanlık hukukçularının hazırladığı taslağa göre, 112'yi arayan sapıkların telefon numaraları dijital sistemle tespit edilecek ve yasal süreç başlatılacak. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren 112 Acil Yardım Hattı, hizmete başladığı günden beri 'telefon sapıkları'yla başı dertten kurtulmadı. İstanbul'dan günde 100 bin Ankara'dan ise günde 30 bin kişinin aradığı 112 servisine gelen çağrıların yüzde 80'inden fazlası gereksiz. Her gün işin tadını biraz daha kaçıran telefon sapıkları, 112'yi arayarak bayan operatörleri taciz ediyor, küfürler yağdırıyor, evlenme teklif ediyor hatta ilginç sesler çıkarıp kapatıyor. Telefon sapıklarının bu akıl almaz davranışları 112 servisi çalışanlarını canından bezdirdiği gibi, gerçekten yardım için arayanlar telefonların meşgul olması nedeniyle mağdur oluyor.

112'i servisinin gereksiz yere aranmasının önüne bir türlü geçemeyen Sağlık Bakanlığı, Avrupa ülkelerinde kullanılan, ''Dijital Sistem'' için hazırlıklara başladı. Türkiye genelindeki tüm 112 servislerinin bağlı olduğu djital sistemi kuracak olan bakanlık, böylece arayan tüm numaraları tespit edip kaydedecek. Bakanlığın 112 sapıklarına karşı aldığı tedbirler bununla da bitmiyor. Bakanlık, sesi ve numarası kaydedilen sapıkların isim ile adreslerinin tespiti için polisten yardım isteyecek, yakalanmaları için işbirliği talep edecek. 112 sapıklarının kökünü kazımakta ısrarlı olan Sağlık Bakanlığı, konunun 'suç kapsamına' alınması için da yasal girişimlere başladı. Bakanlık hukukçuları, Acil Yardım Hattı'nın arayıp gereksiz yere meşgul eden ve akla gelmeyecek konuşmalarda bulunanların 'hapis' yatması için bir taslak hazırladı. Son aşamaya geldiği öğrenilen taslak, sapıkların demir parmaklıklar arasına konulmasını öngörüyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise 112 servisinin çok ulvi bir görev üstlendiğini belirterek, ''112'yi meşgul etmek insanlık suçudur'' dedi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber